nanoha1.jpg Tarina/Yleisesti

Varastetaan päähenkilön keskeisimmät piirteet Card Captor Sakurasta, muodonmuutos Sailor Moonista ja hippunen muutamasta muusta animesta. Mitä saamme aikaisiksi? Mahou Shoujo Lyrical Nanohan.

Tämä sarja on hyvin suurestikin plagioitu yllämainituista sarjoista, Card Captor Sakurasta on mukaan lähtenyt myös Tomoe-klooni niin hiuksia kuin komeaa kartanoa myöten. Sarjan juoni ei kuitenkaan muistuta ylläolevia sarjoja, se on jossain määrin kliseinen taikatyttöanimen juoni yhdistettynä johonkin sellaiseen, mitä ei tavallisesti taikatyttösarjoissa näe.

 Sarjan alussa päähenkilö Nanoha löytää jonkinlaisen vahingoittuneen fretin, joka saa myöhemmin nimen Yuuno. Yuuno on todellisuudessa sarjan alussa esiintynyt poika, joka on menettänyt voimansa taistelussa ja joutunut muuttamaan muotoaan. Nanoha hoitaa fretin kuntoon ja ottaa sen myöhemmin asumaan luokseen. Näiden kahden välille syntyy erityinen side, kun tyttö saa fretiltä Raging Heart (mahdollisesti myös Raising Heart, en ole varma oikeasta kirjoitusasusta) nimisen korun, jonka avulla Nanoha saa herätettyä hänen sisällään piilevät mahtavat taikavoimat.

Tällä tavalla kuvattuna juoni kuulostaa kenties äärimmäisen typerältä, mutta on oikeasti hyvin kiinnostava.  Jatkaakseni pidemmälle, saatuaan voimat Nanoha käy keräämään Jewel Seed nimisiä helmiä, joita Yuuno oli etsint ennen loukkaantumistaan. Hän ei kuitenkaan ole ainut, joka näitä jossain määrin kauniita esineitä etsii...

nanoha6.jpgHenkilöt

Henkilöissä ei ole mitään vikaa, vaikkakin pääkaartin jäsenien valinta ei ole mitenkään äärimmäisen yllättävä, ainakaan aluksi katsoen. Nanoha muistuttaa monin paikoin CSS:n Sakuraa, ja tämän ystävät ovat perinteisiä täytehenkilöitä. Sarjan toinen päähenkilö Fate (kuvassa oikealla) on sen sijaan hieman yllättävämpi tapaus, josta on kuitenkin mahdotonta sanoa sen enempää spoilaamatta juonta. Yuuno muistuttaa joissain määrin Kerberosta (jälleen CSS:stä), neuvoen Nanohaa yleensäkin telepaattisesti aina kuin tarpeellista.

Sarja keskittyykin pääosin näiden kolmen henkilön ympärille, taistelulaiva Asuran jäsenet tulevat mukaan vasta viimeisissä jaksoissa eivätkä käy katsojalle mitenkään äärimmäisen läheisiksi tämän tuotantokauden aikana. Henkilöistä on pahempi sanoa tämän enempää.

nanoha.jpgÄäni

Tälle voisin antaa vaikkapa täydet äänet, MSLN:n äänimaailma on kaikin puolin hyvin onnistunut. Aloituskappale tempaisee mukavasti mukaansa, henkilöiden ääninäyttelijät tukevat hyvin heidät roolejaan ja varsinkin taisteluaseiden äänet ovat onnistuneet hyvin. Taustamusiikki on todellakin luku erikseen, oikein ottaa päähän että tämän sarjan soundtrack on täydellisestikin kiven alla kun sitä yrittää etsiä. Varsinkin taistelumusiikit ovat asia erikseen erotettuina muista, ne eivät kenties voisi sopia paremmin tarinan henkeen.

Kuten edeltävästä voi päätellä, tämän animesarjan äänissä ei ole mitään valitettavaa. Jos jossain nyt olisi voinut parantaa niin se olisi voinut olla taisteluaseiden kieliopillisissa virheissä, joihin nyt ei kuitenkaan katsoja jouda takertumaan sen enempää.

nanoha4.jpgAnimaatio

Henkilökohtaisesti olen ollut aina ihminen, joka ei kiinnitä niin äärimmäistä huomiota animaatioon, tai ainakaan anna sen vaikuttaa millään tavoin siihen, kuinka paljon nautin sarjasta. Sen takia minulla onkin vain hyvin vähän sanottavaa siitä, millä tavoin tämä sarja on animoitu.

Ensinnäkin, aseet oli tehty näyttävän tyylikkäästi ja vaikkei se nyt animaatioon liitykään, Nanohan puku on ihanan näköinen. Hahmot liikkuivat sujuvasti eikä animaatiossa ollut minkäänlaisia kompastuskohtia. Ehkei se nyt vetänyt vertoja jollekin nykypäivien sarjoille, mutta eipä tässä ole valittamisen varaa. :3

nanoha3.jpgLopullisesti

Kaikin puolin Mahou Shoujo Lyrical Nanoha on hyvin onnistunut anime suhteellisen hienolla juonella ja mahtavilla musiikeilla varustettuna. Suosittelen sitä erityisesti ihmisille jotka tykkäävät taikatyttöanimeista, tai sen tyyppisistä sarjoista, ehkä myös hieman kokeilunhaluisille tyypeille. Sarja ei pärjää vertailussa sen jatko-osalle MSLN A's:ille, mutta juuri sen uskomattoman jatko-osan katsominen vaatii tämän sarjan katsomista. Sarja on helposti saatavilla torrenttina monien sivustojen kautta vaikka onkin lisenssoitu vuosia sitten.

Tämä päättää arvosteluni. Ja lopulliset tähtimäärät olisivat:

Animaatio: 4 / 5
Henkilöt: 4 / 5
Tarina: 4½ / 5
Ääni: 4½ / 5

Lopullinen arvio: 4½/5




Tämä oli ensimmäinen anime-arvosteluni ikinä, joten kaipaisin kommenttia. Jako animaatioon, henkilöihin, tarinaan, ääneen ja kokonaisuuteen on ilkeää plagiointia Animeplanetin arvosteluista, mutta se toimii joten kuka valittaa. Sen lisäksi, jos olisitte oikein kilttejä, voisitte heittää myös animesarjoja, joista voisin tehdä seuraavaksi arvosteluja.

Lisäyksenä edelliseen, olen nähnyt reilusti yli sataa eri sarjaa, ja sehän ei tietenkään estä minua katsomasta sellaisia sarjoja joita en ole nähnyt vielä. ^___^

♥ Syuni